Repris...


Kommentarer
Postat av: Lisa

Då har jag också något att kika på! :D

2008-04-09 @ 12:46:42
URL: http://wlisa.blogg.se
Postat av: Therese

Tack för ditt svar :)
Vad roligt att du hittade in! Hoppas du stannar då :)
Tack för det också, hoppas verkligen den går bra!

2008-04-09 @ 13:02:32
URL: http://tezzas.blogg.se
Postat av: Grannen

Snoret bildas av bägarceller och submukösa körtlar långt bak i näsan. Den främsta uppgiften för snoret är att fånga upp skadliga bakterier och virus samt främmande partiklar i näsan.

Slemmet innehåller bl a mukopolysackarider och sekretoriskt IgA(antikroppar). När slemmet transporterat långt fram i näsan kan det torka till klumpar.

2008-04-09 @ 13:21:58
Postat av: ÖL

Snor eller nasalt mucus är det slem (mucus) som bildas av slemhinnorna i näsan. Slem bildas även av ackumulerad extracellulär vätska, vilken ökar i omfattning vid ett inflammationssvar. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter slem.

Slemmet transporteras bakåt i näsan och ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Luften som inandas innehåller en mängd damm och andra partiklar vilka delvis fastnar i snoret och därmed fungerar snoret som ett luftfilter och skonar lungorna. Detta syns tydligt då man vistas i förorenad luft då snoret får en gråsvart färg. Då nasofarynx är tillhåll för en mängd bakterier och virus är snoret en smittväg för fortplantning av infektioner såsom lunginflammation orsakad som komplikation av en rinit.

Färgen på slemmet beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som slemmet innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret. Snor kan normalt också innehålla mindre mängder blod, eftersom blodkärlen i näsans slemhinnor är ytliga och kan brista vid mycket liten påfrestning

2008-04-09 @ 19:00:40
Postat av: Katarina

Fy fan vad äckligt att läsa om ÖL's inlägg. Försöker glömma det jag nyss läste och tar ett glas rött till ;)

2008-04-09 @ 23:40:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0